Meer groen op het Geerts Willigenplein

22 september 2022 / door Programma Centrum Heerenveen

Tegels vervangen door groen op het Geerts Willigenplein

Aan de kant van Lanenburg worden binnenkort de tegels vervangen door groen. Sommige tegels liggen los of worden opgewipt door de groeiende boomwortels. Dit zorgt voor lastige en onveilige situaties. In deze brief leest u meer over de aankomende werkzaamheden.

De situatie nu
Aan de kant van Lanenburg staan vijf bomen (Robinia Pseudacacia ‘Bessoniana’). Drie bomen staan tussen de tegels en twee bomen in het grasveld. De boomwortels groeien vlak onder de tegels, waardoor tegels los en scheef liggen. Dit is niet veilig.  Door het veranderende klimaat komen hogere temperaturen en zware regenbuien steeds vaker voor. De tegels zorgen voor meer hitte op warme, zonnige dagen en na veel regen kan er op plekken met veel tegels wateroverlast ontstaan.

De situatie straks
Op de plek van de tegels aan de kant van Lanenburg wordt het bestaande grasveld vergroot. Zo staan dan alle bomen in het gras en drukken de wortels geen tegels meer omhoog. Bij de ingang van Lanenburg worden extra fietsenrekken geplaatst.

Centrumvisie: Een groener centrum
We kiezen bewust voor meer groen in plaats van het herstellen van de onveilige tegels. De bomen krijgen op deze manier meer de ruimte om te groeien en om gezond te blijven. Ook wil de gemeente het centrum van Heerenveen klimaat adaptief inrichten. Dit betekent dat we rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering zoals hitte, wateroverlast en droogte. Meer groen en grotere, gezondere bomen zorgen voor verkoeling. Water kan na veel regen ook in de bodem trekken en daar vastgehouden worden. Dat verkleint de kans op wateroverlast.

Vragen of opmerkingen?
Heeft u een vraag over de werkzaamheden? Neem dan contact op met de wijkteamleider Piet van der Leeuw. Tel: 0513-617781
E-mail: noord@heerenveen.nl