Project 3. Stegenplan

Startdatum: 01/10/2020
Einddatum: Medio 2022

We knappen de smalle en bredere stegen in het centrum van Heerenveen op. Hiervoor is een aanpak opgesteld: het Stegenplan 2.0. De Romkessteeg is het eerste project.

Wat ging vooraf

Ons toekomstbeeld is onder andere een compact en compleet centrum. Een centrum om bezoekers te ontvangen en elkaar te ontmoeten. Het thema ‘Ontvangen en Ontmoeten’ voor een toekomstbestendig centrum is absoluut van toepassing op de transformatie van de Romkessteeg. Door het opknappen ontstaat een samenhangend en rustig straatbeeld. De toegankelijkheid wordt vergroot en de verbinding tussen de Dracht en het Molenplein mooier. Het opknappen van de stegen draagt hieraan bij.

De stegen zorgen voor de onmisbare verbinding van gebieden in het centrum. Het verbeteren van de stegen is meer dan alleen de bestrating en de verlichting. Daarom is het Stegenplan 2.0 opgesteld en starten we met een proefproject voor de Romkessteeg. Deze steeg verbindt het Molenplein met de Dracht. De belanghebbenden binnen dit proefproject zetten alle stappen samen: bedenken, financieren en uitvoeren. Wethouder Jelle Zoetendal: “Samen geven we invulling aan één van de centrumplannen die naar voren kwam in de G1000.”

Uitgebreide omschrijving

Ontvangen en ontmoeten
De steeg moet een prettige, veilige ruimte worden. Om dit te bereiken, zijn de volgende aanpassingen voorgesteld:
• De entree van de steeg zichtbaar en uitnodigend vormgeven
• Het vergroenen van het straatbeeld
• Opknappen van de gevels
• Ontwerpen van een functioneel en aantrekkelijk lichtplan

De gemeente voert deze proef uit samen met ondernemers, particuliere en zakelijke pandeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden. In verschillende bijeenkomsten hebben zij samen nagedacht over hoe de stegen aan kwaliteit kunnen winnen. Bakker Douwe Jan Lenes vertelt hierover: “Ik heb aan de bijeenkomsten meegedaan. Het stegenplan is, met de omgeving erbij, heel professioneel en uitgebreid aangepakt. Ik ben tevreden over hoe het is gegaan en nu moeten de plannen nog werkelijkheid worden!”

Locatie op kaart

Wilt u reageren?

Laat uw reactie, idee of vraag over dit project aan ons weten via onderstaande knop. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het Programma Centrum Heerenveen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.