Project 5. Burgemeester Kuperusplein

Startdatum: 2022
Einddatum: 2026

Het Burgemeester Kuperusplein is momenteel een bovengrondse parkeerplaats. De ambitie is om een ondergrondse parkeergarage te realiseren met meer ruimte voor groen op het Maaiveld – zoals dat wordt genoemd - . Daar wordt onderzocht hoe dit op de beste manier uitgevoerd kan worden. En binnen de beschikbare mogelijkheden.

Wat ging vooraf

Tijdens het G1000 proces is ook over dit gedeelte uitgebreid gesproken. Bereikbaarheid, meer groen, ruimte voor bewoning, van alles komt aan de orde in dit gebied.

Uitgebreide Omschrijving

Het draait natuurlijk niet alleen om de parkeergarage, hoewel dit wel een groot project is. De parkeergarage is tot stand gekomen omdat er meer parkeerplaatsen nodig zijn. Door deze onder de grond te doen, komt er ruimte voor meer groen op het maaiveld. Daar wordt ook steeds naar gekeken hoe dat op de beste manier uitgevoerd kan worden. En binnen de mogelijkheden.

Leuk is dat leerlingen van Bornego in het kader van een project ook nagedacht hebben over de inrichting. Op 10 en 11 juli vond de Young Climathon plaats voor vierdejaars vwo-leerlingen van het Bornego College. Tijdens deze dagen werkten zij aan een casus vanuit de Gemeente Heerenveen: het opnieuw inrichten van het Burgemeester Kuperusplein op een duurzame en innovatieve manier. Een van de ideeën die we willen verkennen, is om te kijken wat we met water kunnen doen. Bovendien wordt overwogen om bij het ‘parkje’ ruimte te bieden voor een foodtruck of iets vergelijkbaars. Bij de nieuwe AH-vestiging komt al een horeca-cluster. Onderzocht wordt of er aanvullende mogelijkheden zijn om iets extra’s te organiseren. Duurzaam ontwerp Burgemeester Kuperusplein door leerlingen Bornego College • Knooppunt Heerenveen (kph.frl)

Naast de parkeergarage is de woontoren van WoonFriesland een opvallende verschijning. Ook deze vordert gestaag.

Ondertussen gaan de plannen voor de verhuizing van de Albert Heijn ook steeds verder. Dit betekent natuurlijk ook weer mogelijkheden voor de verdere ontwikkelingen rondom het BK-plein.

Samen met de ontwikkelingen van het kernwinkelgebied gebeurt er veel in dit stuk(je) Heerenveen.

Reconstructie Koornbeursweg

Voor een optimale verbinding met de Koornbeursweg is een herinrichting van de weg tussen de twee rotondes nodig. Bovendien moet het riool vervangen worden in de Koornbeursweg.

De bushalte aan de Koornbeursweg moet blijven. Daarnaast dient de aansluiting op het BK-plein een veilige route van en naar de bushalte te zijn. Deze route moet tevens fungeren als een verbindende schakel, waarbij meer ruimte wordt gecreëerd voor voetgangers en fietsers, als onderdeel van een nieuwe fietsstructuur.

 

Locatie op kaart

Wilt u reageren?

Laat uw reactie, idee of vraag over dit project aan ons weten via onderstaande knop. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het Programma Centrum Heerenveen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.