Romkessteeg en Molenplein

Inleiding

In 2019 is er een G1000 en G20 proces geweest in de gemeente Heerenveen waarbij inwoners en ondernemers van Heerenveen meegedacht hebben over het centrum. Alle bevindingen uit dit proces zijn verwerkt in een aantal besluiten die door de gemeenteraad zijn goedgekeurd. Vervolgens is er een visie voor het centrum geschreven; Centrum Heerenveen: Ook ‘n Gouden Plak. Uit het G1000 proces kwam ook dat men graag wil dat de stegen in het centrum opgeknapt en verbeterd worden en hier is een Stegenplan voor gemaakt. Dit staat ook in de visie beschreven. De Romkessteeg is hier onderdeel van.

Vanuit de G1000 is een monitorgroep ontstaan die steeds betrokken blijven met de plannen en ontwikkelingen vanuit de gemeente. Daarnaast is er een klankbordgroep waar naast mensen vanuit de monitorgroep ook ondernemers in zitten die iedere keer meegenomen worden in de plannen en ontwikkelingen.

Romkessteeg en Molenplein

Voor het Molenplein is een aanpassing ontwikkeld die bijdraagt aan meer groen en meer mogelijkheid voor ontmoeten in het centrum. Een nieuw zitelement rondom groen/beplanting. Ook zaken die in het G1000 proces meermalen naar voren kwamen. Omdat de Romkessteeg de doorgang is van het Molenplein naar de Dracht heeft zo het totaal een opknapbeurt gekregen. De kosten die hieronder staan, hebben dus betrekking op dit gehele gebied. Uiteindelijk heeft het nog wat minder gekost dan in eerste instantie begroot.

Behalve verfraaiing is ook de riolering aangepakt. En zo tegelijk een deel van de steeg gesaneerd.

Hieronder de kosten op een rijtje.

  • Voor het Molenplein – verfraaiing, extra fietsenstaanders, verlichting, betonbanken en groen € 35.000,00
  • De sanering van de Romkessteeg € 14.500,00
  • Riolering voor beheer en onderhoud  € 9.000,00
  • Verfraaien/Herinrichting gevels, de bank met cortenstaal en verlichting, overige verlichting (steeg en plein), kunstwerken, inrichting, (deels nieuw) straatwerk € 91.500,00