G-1000 Monitorgroep

G-1000 Monitorgroep en Centrum Heerenveen

Hoe moet het centrum van Heerenveen er in de toekomst uitzien? Met die vraag hebben in 2019, tijdens de G1000, ongeveer vierhonderd burgers zich intensief beziggehouden. Het resulteerde in 47 aangenomen voorstellen van het zogenaamde Burgerbesluit. Samen met ideeën van de ondernemers zijn die vertaald in een Centrumvisie, die door de raad is aangenomen.

Tegelijkertijd is er een Monitorgroep van 42 mensen uit het G-1000 overleg samengesteld. Met als taak de uitvoering van het aantrekkelijk, levendig en toekomstbestendig maken van het centrum te volgen. En er namens de inwoners van Heerenveen op toe te zien dat dit daadwerkelijk gebeurt in de geest van de het Burgerbesluit.

Wat hebben wij als Monitorgroep tot nu toe gedaan? We worden al drie jaar intensief betrokken bij de besluiten die voortvloeien uit de Centrumvisie. Zoals bijvoorbeeld de planvorming en uitwerking van de Romkessteeg. Ook hebben we de raad het advies gegeven om het gemeentehuis niet te verhuizen. Niet alleen om historische redenen, maar vooral omdat woningbouw op die plek ten koste gaat van de levendigheid aan de noordkant van het centrum. En dat is strijdig met de Centrumvisie. De ontwikkeling van een parkeergarage onder het Burgemeester Kuperusplein, voortvloeiend uit de gewenste vergroening van het centrum, steunen wij. Verder hebben zaken als de ontwikkeling van een cultureel kwartier in en rondom de Heerenveense School continu onze aandacht.

Ondertussen is er een nieuwe raad en een nieuw college van B&W. Als Monitorgroep willen we graag het contact met de raad intensiveren, om op die manier in goed overleg samen te werken en alle mooie verbeterideeën voor het centrum tot een succes te maken.